Deel

Lab-S op shortlist

  • maandag 31 oktober 2016

Lab-S op shortlist

Open Huis Lab-S inzending Belgenmonument

Lab-S heeft het met zijn inzending Open Huis tot de beste zeven ontwerpen geschopt in de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort. Dat maakte het Forum van Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort (FASadE) afgelopen vrijdag bekend.

FASadE schreef de ontwerpwedstrijd begin 2016 uit voor Nederlandse en Vlaamse architecten, ontwerpers en kunstenaars. De opdracht aan hen was een eigentijds ruimtelijk object - een paviljoen, een folly of een land art - te ontwerpen in de omgeving van het Belgenmonument. In totaal kwamen maar liefst 133 inzendingen binnen! Het ontwerp van Lab-S eindigde op een shortlist van zeven potentiële kanshebbers.

Maatschappelijke relevantie

Het ontwerpteam van Lab-S is zeer vereerd met de plaats op de shortlist. Een van de redenen waarom Lab-S aan de wedstrijd heeft meegedaan, is de maatschappelijke relevantie van het onderwerp. Het proces van brainstormen en ontwerpen heeft het team dan ook ontzettend veel energie gegeven. En dat het ontwerp vervolgens uit 133 inzendingen tot de beste zeven wordt uitgekozen, voelt natuurlijk fantastisch!

Herkenning en vervreemding

Het is een archetype huis dat al van grote afstand veel herkenning oproept. Maar van dichtbij heeft het een vervreemdende werking. In de hoofdvorm van het huis en de interieurelementen die we hebben geplaatst – zoals een bank, een lamp en een openhaard – zullen bezoekers direct een huis herkennen. Maar wie binnenloopt, ziet dat die herkenbare objecten zijn geabstraheerd van hun gebruikelijke materialen; ze zijn allemaal van beton gemaakt. Daarnaast is het huis aan een zijde open, waardoor je binnen echt de koude wind voelt waaien. Onder meer deze elementen vormen de bouwstenen van onze architectonische vertaalslag van de ambivalente gevoelens van herkenning enerzijds en ontheemding anderzijds die je in veel verhalen van vluchtelingen vandaag terug hoort. Basale vormen en kleuren in het gastland roepen herkenning op, maar de manier waarop daaraan ter plaatse invulling wordt gegeven, voelt voor hen soms heel vervreemdend.

Restauratie

Aanleiding voor de wedstrijd is de recente restauratie van het Belgenmonument, dat in slechte staat verkeerde. Het Belgenmonument is aan het eind van de Eerste Wereldoorlog door België geschonken aan Nederland, ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanwege de actualiteit van het vluchtelingenvraagstuk staat het monument de laatste tijd volop in de belangstelling.
Hoewel dit het grootste monument van Nederland is, kenden tot voor kort maar weinig mensen het. Heel gek is dat misschien ook niet; het is in de meest letterlijke zin aan het zicht van mensen onttrokken. In de loop van de tijd is het door bossen omzoomd geraakt. Door de positionering van het Open Huis langs de Stichtse Rotonde brengt Lab-S het Belgenmonument ook heel fysiek een stapje dichterbij het publiek.

Tentoonstelling

De tentoonstelling van alle ontwerpen is te zien op zaterdag 29 oktober en in de maand november op alle zaterdagen (respectievelijk, 5, 12, 19, 26 november). Informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van FASadE

Reacties