Deel

Van visualisatie tot verbouwing: oude boerderij in Harfsen

  • woensdag 02 november 2022

Van visualisatie tot verbouwing: oude boerderij in Harfsen


Je woont in de randstad én je hebt de wens om vrijer en landelijker te wonen. Wat doe je dan? Dan koop je een charmant boerderijtje in het Gelderse Harfsen. Althans, dat deed onze klant. Waarna ze vervolgens bij Lab-S aanklopten. De woondroom? Een minimalistisch interieur waarin een ruimtelijk gevoel overheerst.

Een mooie uitdaging
Al snel bleek dat de charmante boerderij in uitdagende staat verkeerde. Van scheve muren tot een verdwenen originele structuur. Zo is door diverse interne verbouwingen het onderscheid het voorhuis met diens kenmerkende deel (stal) – en daarmee het karakter van de boerderij – compleet verloren gegaan. We wisten dus al snel: dit wordt een uitdagend project. Stap één? een goed doordacht plan waarin we de hoofdstructuur samen met andere klassieke elementen zoals de gebinten terugbrengen.

De boerderij in oude staat, aan het begin van de verbouwing.

Met een analytische blik
Terug naar het begin. Vlak voor de zomervakantie klopte het sympathieke stel bij ons aan. Ze waren tot over hun oren verliefd geworden op het boerderijtje en diens oude elementen. Volkomen begrijpelijk. Als eerste stap hebben we vrij schetsmatig het plan op papier gezet. Daarbij keken we heel analytisch naar de opdracht. Zo bestudeerden we de structuur van het gebouw en hoe de plattegrond op dat moment is. Direct bleek dat er in de jaren 70 een minder fraai sausje overheen is gegooid. Want hoewel het huis van buiten inderdaad op een charmante boerderij leek, was hier binnen allerminst nog sprake van. 

Een groots en open gevoel
Om dat galante gevoel van buiten terug te brengen in het interieur, moesten we twee dingen doen: de typische en karakteristieke houten constructie terugbrengen én binnen met buiten verbinden. Dat betekent dat de vele tussenmuurtjes moeten wijken, waardoor er een grootse, open living ontstaat. Twee aanbouwen tillen dat plan bovendien naar een nog hoger niveau en verbinden binnen met buiten.

Van visualisatie (links) tot verbouwing (rechts)


Een grote puzzel
En hoe mooi de plannen ook zijn, bouwen is een proces dat steeds weer heen en weer gaat. Wat betekent dat er regelmatig concessies gedaan moeten worden en je als architect steevast blijft bijsturen. Het is een puzzel die op een gegeven moment precies in elkaar valt. En omdat Lab-S betrokken blijft van visualisatie tot en met verbouwing, bewaken wij gedurende het complete proces het originele plan. Zodat de essentie van het ontwerp als een huis overeind blijft.

Een duurzaam karakter
Naast alle esthetische aanpassingen, is er ook oog voor duurzaamheid. Want op dat vlak is er bij een oude woning als deze veel winst te behalen. De ingrepen? Zo gaat de boerderij volledig van het gas af dankzij zonnepanelen en een warmtepomp én wordt de complete woning heel goed geïsoleerd. Ook zal al het enkelglas vervangen worden door isolerende beglazing en achterzetraampjes bij de oude stalraampjes geplaatst worden.

Grote open ruimtes met uitkijkjes naar de landelijke omgeving.

Ook van visualisatie tot verbouwing begeleid worden?
Lab-S hecht veel waarde aan persoonlijke begeleiding. Heb jij (ver)bouwplannen en wil jij ook deskundige begeleiding in zowel de ontwerpfase als de verbouwing? Neem dan contact met ons op.

Reacties