Deel

Hoe verloopt een ontwerpproces?

  • vrijdag 27 mei 2022

Hoe verloopt een ontwerpproces?

De grootste vraag die we krijgen wanneer we nieuwe klanten ontmoeten heeft alles te maken met de verschillende stadia van het ontwerpproces en wat er in elke fase gebeurt. Om die reden nemen we de verschillende fasen eens onder de loep – van schetsontwerp tot die langverwachte eerste paal in de grond.

Fase 1: De voorbereiding

In de voorbereidende fase draait alles om het in kaart brengen van de woonwensen van de klant. Brandende vragen zoals ‘wat wil je bouwen’, ‘hoeveel heb je te besteden’, ‘wat mag er gebouwd worden’, ‘wat is de kwaliteit van de locatie’ en ‘betreft het bestaande- of nieuwbouw’ passeren waarschijnlijk de revue. Daarnaast bespreken we de globale planning van het toekomstige project. Met jouw antwoorden op zak gaan wij vervolgens de ontwerpfase in.

Fase 2: De ontwerpfase

De ontwerpfase – ook wel ‘schetsontwerp’ tot ‘voorlopig ontwerp’– is de eerste fase waarin ontwerpschetsen gemaakt worden op basis van de woonwensen van de klant. In deze ontwerpfase ontstaat de hoofdvorm van het gebouw, de eerste ideeën over de indeling en de te gebruiken kleuren en materialen. Deze schetsen worden besproken met de klant tot er een goede basis ligt voor een voorlopig ontwerp. Het ontwerp wordt in deze fase ook als 3D-model aan de klant gepresenteerd. Lab-S onderscheidt zich in deze fase omdat wij in onze schetsontwerpen buiten de gebaande paden durven te denken. Zo leggen we in deze fase al de basis voor een onconventioneel ontwerp.

AI.jpg

Fase 3: Het definitieve ontwerp en de bouwaanvraag

Een definitief ontwerp is een ontwerp dat technisch is uitgewerkt op basis van de keuzes uit de voorgaande fases. In deze fase weet je dus wat je wilt en vinden er geen grote wijzigingen meer plaats in bijvoorbeeld de indeling of de uitstraling van de woning. We zetten vooral de puntjes op de ‘i’ en treffen we achter de schermen de voorbereidingen die nodig zijn voor de bouwaanvraag en een gedetailleerde kostenraming door de aannemer. Een definitief ontwerp heb je bovendien nodig om bijvoorbeeld een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente in te dienen – Lab-S begeleid je ook hier graag bij.

DO BA.jpg

Fase 4: Werktekeningen en bestek

Om het ontwerp te kunnen bouwen zijn gedetailleerde tekeningen nodig waar alle benodigde informatie in verwerkt is. Ook wordt er in deze fase overlegd met de aannemer over de exacte detaillering en wijze van bouwen, de uitvoeringsplanning en de exacte materiaalkeuze. Ook zal het contract met de aannemer verder worden gedefinieerd en worden de kosten hiervan steeds duidelijker. Wanneer de werktekeningen gereed zijn zit de bouwvoorbereiding erop en kan de realisatie van het project écht beginnen!

Werktekening_2.jpg

Fase 5: De uitvoering

In deze laatste en spannende fase begeleiden wij zowel aannemer als klant in het bouwproces. Soms op intensieve wijze en soms op afroep, dit laatste wanneer de aannemer meer in de lead is of wanneer de klant bijvoorbeeld veel bouwervaring heeft. Idealiter houden wij echter als architect de helicopterview van het project, om alle woonwensen- en plannen tot in detail te waarborgen. Hierbij stellen wij de belangen van de klant steevast voorop. Zo vormen wij in deze laatste fase vaak de technische en vakkundige spil tussen klant en aannemer.

Waar sommige klanten alle 5 fasen bij ons doorlopen, staat het je vrij om Lab-S in te schakelen voor slechts één van deze fasen. Wil je meer weten over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op!

Reacties