Deel

Gebrek aan ruimte? Ga het dak op!

  • woensdag 22 juni 2022

Gebrek aan ruimte? Ga het dak op!

Weet je nog? In 2010 won Lab-S een BNA Jonge Architectenprijs voor een baanbrekend concept: Woondaken. Dat concept vond niet op straatniveau plaats, maar op de daken van de bestaande stad. Want wat doe je bij ruimtegebrek? Dan ga je het dak op! Het concept luidde als volgt: er wordt een tweede maaiveldniveau geïntroduceerd boven op de daken van de bestaande stad. Inmiddels – 12 jaar later – is er door het gerenommeerde architectenbureau MVRDV een nieuw idee uitgevoerd dat sterk doet denken aan het concept van Lab-S: Rotterdamse Dakendagen. Reden te meer om dit innovatieve en dynamische spektakel uit te lichten!

Ontdek zeeën van nieuwe ruimte
Rotterdamse Dakendagen laat goed zien hoe het benutten van daken kan bijdragen aan een gezonde, levendige, inclusieve, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. De boodschap is eigenlijk heel simpel: je kan het dak op! En wanneer je daar bent ontdek je zeeën van nieuwe ruimte. Ruimte voor kunst en cultuur, duurzaamheid, sport, (bio)diversiteit, recreatie en nog veel meer. Het concept laat zien hoe je ruimte beter kunt gebruiken – zeker in tijden waarbij we (in Nederland) juist een gebrek aan ruimte ervaren.

Ervaar een duurzame en leefbare stad met fantastische uitzichten
De knaloranje Rotterdamse Dakenwandeling is 600 meter lang en biedt het publiek (tijdelijk) een fantastisch uitzicht over de stad. In de rooftopexpositie laten kunstenaars, ontwerpers en architecten zien hoeveel er mogelijk is als we onze daken efficiënt inzetten voor groen, waterberging, voedselproductie en energieopwekking. Bovenop de installatie laten allerlei makers zien hoe daken kunnen bijdragen aan een duurzame, gezonde en leefbare stad – van een virtueel dorp tot een groen ontwerp voor het dak van de Bijenkorf.

Meer weten over dit vooruitstrevende concept? Klik hier.

Reacties