Deel

Van vervallen stadspand naar lichte loftwoning

  • dinsdag 26 april 2022

Van vervallen stadspand naar lichte loftwoning

Van een vervallen en donker stadspand naar een loft-achtige woning vol daglicht en ruimtelijke effecten – dit woonhuis aan de Thierensstraat in Bussum heeft onlangs een ware transformatie odergaan. Lab-S was daar medeverantwoordelijk voor. We spraken opdrachtgever Chris Duterloo over het designproces, de bijkomende struggles en het verbluffende eindresultaat.

Wat waren de eerste stappen in dit unieke woonproject?

“In eerste instantie hebben we het pand aangekocht met de gedachte om alles zelf te doen – van idee tot uitvoering. Desondanks kwamen we er al gauw achter dat hulp van een professional geen overbodige luxe zou zijn. Zo wilden we namelijk de volledige binnenplaats achter het ingebouwde stadspand volbouwen – dat mag tenslotte in de binnenstad. Echter bleken er flink wat haken en ogen aan dit idee te zitten, zoals bijvoorbeeld de eis van de gemeente voor voldoende daglicht in het pand. Een ingewikkelde klus wanneer je compleet ingebouwd ligt. Die uitdaging was ons té groot waardoor we hulp van Lab-S inschakelden.”



L2.jpg

Het pand was in zeer slechte staat, was het daardoor lastig om het potentieel te zien?

“Bij het woonhuis aan de voorzijde niet, maar bij het aan te bouwen deel erachter absoluut wel. Het splitlevel concept met dakterras hadden we nooit zelf kunnen bedenken.”

L1.jpg

Hoe ontstond het idee om het pand op te delen in meerdere woningen?

“We wilden een woning kopen dat ons geld zou opleveren in plaats van geld zou kosten, dat was de oorspronkelijke reden van onze aankoop. Inmiddels verhuren we dan ook de twee bovenwoningen van elk 50m2. Alles zit erin – van een zwarte keuken tot een moderne badkamer.”

Voor jullie eigen woning op de begane grond was het hoofddoel: een ruimtelijk plan. Gevoel van ruimte creëren in een stadswoning die compleet ingebouwd ligt. Is dit gelukt?
“Absoluut. Door de hoeveelheid licht die nu binnenkomt merk je echt niet meer dat je volledig ingebouwd ligt.”



L3.jpg

Hoe verliep het creatieve proces? Hadden jullie zelf bijzondere inbreng of specifieke wensen?

“We hadden absoluut wel wat ideeën, bijvoorbeeld een lichtstraat aan de voorzijde zodat het souterrain meer daglicht zou krijgen. De lichttunnel aan de zijkant van het huis heeft Lab-S bedacht. Een andere wens was dat wij normaal de trap op kunnen lopen, in plaats van buitenom. Echter was dit in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente. We moesten daarvoor immers niet vier, maar zes meter de lucht in. Lab-S heeft dit lange en moeizame traject met de gemeente voor ons geleid en elke partij daarin gehoor gegeven. Dat hadden wij niet beter kunnen doen.”



L4.jpg

Wat is het grote verschil geweest tussen de drie woningen waar het gaat om architectuur?

“In tegenstelling tot ons eigen woonhuis op de begane grond hebben de twee appartementen een vrij basic karakter. Echter kregen zij toch die typische Lab-S klasse door de badkamer verrassend in het midden van de woning te plaatsen. Dit geeft een bijzonder ruimtelijk gevoel.”

Wat is volgens jullie, als bewoners van de benedenwoning, het architectonische hoogtepunt geworden?

“Absoluut de splitlevel elementen. Hierdoor wordt er zo’n typisch loftgevoel gecreëerd en – nog belangrijker – dit hadden we zelf nooit kunnen bedenken.”

Is het oorspronkelijke plan om een ruimtelijk gevoel te creëren in een tussenwoning als deze volgens jullie gelukt?

“Zeker weten. Hoewel mijn vrouw en ik al behoorlijk visueel zijn ingesteld, heeft Lab-S me weten te verrassen en echt al mijn verwachtingen overtroffen.”

L5.jpg

Reacties