Deel

Nieuwbouw Van der Valk hotel in Wierden

Ranke hoogbouw met ondergronds restaurant langs de A35

Hotel Wierden bevindt zich langs de snelweg A35 aan het einde van de afrit op een voormalige es, ook wel een bolle akker genoemd. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn een landschappelijke inpassing en een ranke uitstraling van de toren. Door het parkeerterrein uit de es te snijden en de eerste twee bouwlagen in de es op te nemen wordt de bolle vorm van de voormalige akker benadrukt. Bovendien zorgt deze ontwerpbenadering ervoor dat het landschappelijke karakter van de es behouden blijft.

Het hotel is 7000m2 groot en bestaat uit twee hoofdvolumes: een laagbouwdeel van 2 bouwlagen, met daarin onder andere de foyer, conferentiezalen en het restaurant, dat is opgenomen in de es. Hierop staat een toren van 8 bouwlagen met 73 hotelkamers met schitterend uitzicht over enerzijds het dorp Wierden en anderzijds de omliggende weilanden.

De toren is voor het beeld in twee delen gesplitst, die van elkaar gescheiden worden door een transparant middenstuk. Beide delen zijn voorzien van een eigen dakkap die naar boven toe van elkaar uiteenwijken, waardoor er twee afzonderlijke ranke bouwdelen ontstaan. Hoewel ze in hun verschijning duidelijk familie van elkaar zijn, hebben de twee delen door een verschil in maat en een afwijkende gevelindeling duidelijk een eigen karakter.

Daar waar men de afrit van de snelweg afrijdt is de toren op zijn slankst en kijkt men tussen de twee ranke torendelen door. De hoofdentree van het hotel bevindt zich aan de zonzijde onder het zuidelijke torendeel en grenst aan het parkeerterrein. Het parkeerveld biedt plaats aan ruim 300 auto’s en is uit de es gesneden waardoor de auto’s voor de omgeving aan het zicht worden onttrokken. De ronde vorm van deze uitsnede vormt een natuurlijke begeleiding naar de entree toe. Eenmaal binnen komt men in de grote dubbelhoge centrale ruimte die het hart van het hotel vormt en die door middel van grote daklichten van natuurlijk daglicht wordt voorzien.

Bekijk hier een voorlichtingsfilm van de gemeente Wierden over het hotel.

  • Datum : 15-10-2014
  • Klant : Van der Valk
  • Status : Voorbereiding
  • Locatie : Wierden
  • /