Deel

Nieuwbouwwoning in samenwerking met Groen & Schild Wonen

Wonen langs de bosrand

Lab-S heeft samen met Groen en Schild Wonen deze vrijstaande woning langs een bosrand in Diepenveen ontworpen. De woning is georganiseerd volgens een zuiver plan, waarbij zichtlijnen en contact met buiten het uitgangspunt waren. De bewoners zijn echte natuurliefhebbers en wilden graag optimaal kunnen genieten van de tuin met vele planten en bloemen, de moestuin en de vogels en dieren die daar verblijven.

Uitgangspunt voor het ontwerp was het maken van een ingetogen woning dat past in zijn natuurlijke omgeving en door zijn heldere uitgangspunten in organisatie en materiaalgebruik een rustpunt is in het dagelijks leven van de bewoners.

De woning opent zich naar de grote achtertuin met zicht op de bosrand. Het L-vormige hoofdvolume is zo gedraaid op de kavel dat de blik vanuit de woning niet frontaal op het bos gericht is. In plaats hiervan kijken de bewoners langs de bosrand weg en krijgen op deze manier ook de lucht in hun blikveld. Het geheel voelt hierdoor ruimtelijk aan ondanks de nabijheid van het bos.

In de kom van het L-vormige hoofdvolume is er een ruim terras met een stalen pergola met geïntegreerde zonwering voor de beschutting. Deze is door zijn heldere vorm een verlenging van de architectuur van de woning. Het staal komt ook terug in de gevels in de constructie van de schuifluiken, dakranden en abstracte luifels die als petjes de zon tegenhouden. De schuifluiken zorgen voor een afwisselend gevelbeeld en geven de mogelijkheid van zonwering tijdens warme zomerdagen.

De gevels zijn uitgevoerd in hout. Gekozen is voor NobelWood van Foreco dat met biobased chemie verduurzaamd is en in de loop der jaren mooi vergrijst onder invloed van het zonlicht. De daken zijn voorzien van mos sedum en zorgen voor isolatie en opslag van regenwater. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit om de woning door de aantrekkingskracht op vogels en insecten.

Als eerste ruimte na het entreehalletje bevindt zich het hart van de woning. Deze dubbelhoge ruimte midden in de woning verrast door zijn ruimtelijkheid en lichtinval vanuit een hoog gepositioneerd venster op het noorden. De houten vloer -en dakconstructie is in het interieur zichtbaar gelaten. De overige natuurlijke materialen in het interieur sluiten mooi aan bij de architectuur: lichte wanden, linnen gordijnen, een microcement vloer en eikenhouten trap. Het geheel ademt rust en helderheid uit en zorgt voor een optimale beleving van de omgeving.

  • Datum : 24-11-2022
  • Klant : particulier
  • Status : Afgerond
  • Locatie : Diepenveen
  • /