Landschapsplan voor nieuwe entrees op Gasfabriek-terrein Deventer

Drie jeugdvrienden trekken samen op om op het Gasfabriek terrein in Deventer ieder een eigen bedrijfspand te ontwikkelen. Carlos in Huis (design en interieurspecialist), Ma.C Ellen (bio-based productontwikkeling) en GWTR (specialistische grondboringen) vroegen Lab-S een plan te maken om hun drie eigenzinnige gebouwen te verbinden en er één samenhangend geheel van te maken.

Het voormalige Gasfabriek terrein, gepositioneerd aan de IJssel, wordt momenteel getransformeerd tot een ‘Business Innovation Centre’. Nieuwbouwkavels worden door de gemeente uitgegeven aan vooruitstrevende bedrijven. De kavels voor Plankgas liggen direct aan de IJsseldijk van waar er een prachtig uitzicht is over de uiterwaarden en de IJssel. Ze vormen een schakelpunt tussen het IJssellandschap en het Gasfabriek terrein.

Het ontwerp van Lab-S bestaat uit drie hoofdingrepen: een groen binnenterrein dat een landschappelijke verbinding vormt tussen het Gasfabriek terrein en de IJssel, de drie hoofdentrees positioneren aan het binnenterrein en een route aanleggen tussen de nieuwe entrees.

Het ontwerp van het groene binnenterrein is geïnspireerd door het dynamische landschap van de uiterwaarden en dient tevens als centrale opvangplaats voor regenwater. Centraal tussen de entrees op het groene binnenterrein ligt een cirkelvormige pad dat de drie gebruikers met elkaar verbindt. Dit element is geïnspireerd op de grote cirkelvormige gastanks die zich vroeger op het terrein bevonden en zorgen naast verbinding voor ontmoeting.

Aan de hoofdentree van Carlos in Huis (moderne houten schuurvolume) is een glazen etalage ontworpen voor wisselende tentoonstellingen van zijn designproducten. GWTR hergebruikt een zogenaamde Romneyloods; een boogvormige volume van staal en plaatmateriaal. Aan de zijkant hiervan wordt een nieuwe hoofdentree gemaakt door het plaatmateriaal als het ware af te pellen en zicht te geven op de installatietechniek dat vanuit dit gebouw de twee andere gebouwen voorziet van warmte en energie. Ma.C Ellen gebruikt 3 gestapelde zeecontainers voor zijn bedrijfsactiviteiten waar tussendoor de wadi van het centrale groene binnenterrein loopt. Een stalen trap begeleid bezoekers naar de bovenste container waar zich tevens het dakterras bevindt met prachtig uitzicht over het IJssellandschap.

Vorige
Vorige

Loftgevoel in verborgen stadswoning

Volgende
Volgende

Zachte vormen