Het verhaal van de plek en haar bewoners staat centraal

Bouwen is een prachtig proces met een tastbaar eindresultaat. Het is ook vaak een flinke puzzel met heel veel stukjes, die voor particuliere opdrachtgevers behoorlijk overweldigend kan zijn. Wij maken het totale proces behapbaar en overzichtelijk, met een indeling in fases en een helder stappenplan. Lab-S puzzelt, experimenteert en combineert - tot het klopt.

Een kloppend verhaal

Bij elke stap in het proces staat het verhaal van de plek en haar bewoners centraal. Sjoerd en zijn team helpen je dat verhaal naar boven te halen en te vertalen naar een (totaal)ontwerp dat volledig klopt: in schoonheid, in functionaliteit, in samenhang met de omgeving en in duurzaamheid. 

Een houten uitbouw maakt een gesloten achtergevel open. Lees hier meer over het project

Stappenplan

Al in een vroeg stadium komen we als team met meerdere disciplines bij elkaar om een masterplan te maken, waar ieder een specifiek deel van uitwerkt. Hieronder zie je uit welke fasen een project kan bestaan.

Stap 1: Voorbereiding

Tijdens een gesprek 'aan de keukentafel' maken we kennis met elkaar en krijg ik een goed beeld van de woning, mensen die er wonen en de directe omgeving. Wat is de staat van de woning? Hoe is de tuin? Welke stijl past bij de bewoners? Ik luister naar jullie dromen en (bouw)plannen en vertel over mijn visie en ideeën. Als het klikt, brengen we samen meteen de kaders voor een ontwerp in kaart. Daarbij komen ook zaken als duurzaamheid, eventuele vergunningen en budget ter sprake. Bij verbouwingsprojecten meet ik de bestaande woning in en teken ik de bestaande situatie, zodat oud en nieuw straks goed op elkaar zijn afgestemd.

Mogelijke onderdelen Voorbereiding:

  1. Inmeting

  2. Tekening bestaande situatie

  3. Archiefonderzoek

  4. Ecologisch onderzoek

  5. Checklist programma van eisen & budget

  6. Check regelgeving

Stap 2: Voorlopig Ontwerp

De volgende stap is dat ik de woonwensen vertaal in een eerste ruimtelijk ontwerp. Ik stem het voorlopig ontwerp af op de plek van de woning om de connectie van de bewoners met buiten te versterken.  Ook maak ik zichtbaar hoe we met gebruik van ruimte, materiaal en energie iets positiefs kunnen toevoegen voor de natuurlijke omgeving. Waar mogelijk neem ik tuin en interieur mee in het (integrale) ontwerp. Met plattegronden laat ik je het voorstel voor de nieuwe indeling zien. 3D-beelden helpen om het totaalbeeld nog meer te laten leven.

Mogelijke onderdelen Voorlopig Ontwerp:

  1. Ontwerp 2d

  2. Ontwerp 3d

  3. Masterplan tuin

  4. Materialisatie

  5. Aanvraag vergunning bij nieuwbouwplannen

Stap 3: Definitief Ontwerp

Zijn we het eens over het ontwerp? Dan wordt er een technische tekening van de plannen gemaakt, zodat de aannemer een kostencalculatie kan maken. In dit stadium kijken meestal ook een constructeur en installatieadviseur mee. Bij het definitief ontwerp hoort ook een beschrijving van de gebruikte materialen en de kwaliteitseisen. Als de aannemer is gekozen maakt die (bij nieuwbouw) samen met de kwaliteitsborger een plan om ervoor te zorgen dat het gebouw voldoet aan de geldende regelgeving.

Mogelijke onderdelen Definitief Ontwerp:

  1. Technische tekeningen

  2. Werkomschrijving of bestek

  3. Prijsvorming & selectie aannemer

  4. Vergunningaanvraag (bij verbouwing)

  5. Borgingsplan

  6. Interieur en licht ontwerp

  7. Tuinontwerp

  8. Aanvraag vergunning bij verbouwplannen

Stap 4: Uitvoerings(gereed) Ontwerp

De aannemer is geselecteerd, de technische tekeningen zijn klaar, de materialen zijn gekozen. Om te starten met bouwen en alles volgens plan te laten verlopen maken we - meestal samen met de bouwer - een verdiepingsslag, zodat helder is hoe er precies gebouwd moet worden. Bij een integraal ontwerp horen daar ook de technische tekeningen voor het interieur en een beplantingsplan voor de tuin bij. Door alles tot in de details uit te werken,  voorkomen we verrassingen en kun jij de aannemer vol vertrouwen een definitieve opdracht verstrekken.

Mogelijke onderdelen Uitvoerings(gereed) Ontwerp :

  1. Contracteren aannemer

  2. Technisch tekenwerk klaar voor uitvoering

  3. Update werkomschrijving of bestek

  4. Beplantingsplan

Stap 4: Uitvoering

Voordat de bouw start controleer ik de productietekeningen van de aannemer. Heb je geen zin in gedoe tijdens de bouw? Lab-S helpt je graag als eerste aanspreekpunt voor de aannemer. Zo kun je tijdens het hele proces van uitvoering op aan van een expert die jouw belang behartigt en waakt over het ontwerp. 

Mogelijke onderdelen Uitvoeringsfase:

  1. Controle productietekeningen aannemer

  2. Bouwbegeleiding

  3. Oplevering

Verscholen aan de achterzijde ontwierp Lab-S een nieuwe achtergevel over drie verdiepingen. Lees hier meer over het project