Deel

Sjoerd Schaapveld

Architect en oprichter van Lab-S

‘Als kind tekende ik veel, voetbalstadions waren favoriet. En als ik niet met potloden in de weer was bouwde ik met lego. Ik creëerde werelden, zocht naar gevoel. Een technische studie zag ik om die reden niet als optie, tot ik bij een vriend van mijn broer, die aan de TU Delft studeerde, op bezoek ging. We fietsten door de stad, hij liet me verschillende gebouwen zien – zowel oude als nieuwe – en vertelde er verhalen bij.

Architect, dat moest het worden! In Delft ontdekte ik dat de gebouwde omgeving vol gevoel en verhalen zit. Waar ik als kind op de lege achterkant van een schoolopdracht alles kon tekenen, werk ik nu op basis van heldere kaders. Door te reageren op input van opdrachtgevers, bestaande bebouwing en historie en de randvoorwaarden van een plek, probeer ik ruimtelijke puzzels op te lossen. Als de puzzelstukjes passen ligt eeuwige schoonheid op de loer.

Een ontwerp is voor mij geslaagd als gebouwen iets losmaken bij mijn opdrachtgevers. Omdat een plek die raakt aanzet tot verbinding tussen woonomgeving en bewoner. Daarbij maken de details het verschil: materialen, verhoudingen, vormen. Mooi of lelijk ontstaat binnen een context –iets werkt of is mooi met reden. Daarom zoek, kijk en vraag ik door. Net zo lang tot ik met mijn opdrachtgevers over een bouwplaats loop en aan hun reactie zie dat het goed voelt, dat de woorden op zijn.