Uitbouw rijksmonument op de Berg in Amersfoort

Gelegen aan de voet van het Bergkwartier in Amersfoort bevinden zich de zogeheten Frisiawoningen, een woningbouwproject uit 1921 met een bijzondere uitstraling. Oorspronkelijk gebouwd als huurwoningen voor ‘den ontwikkelde en beschaafde middenklasse’ door de woningcorporatie Frisia kenmerkt de architectuur zich door zijn romantische sfeer. Het ontwerp van de architect A.H. van Wamelen is te beschrijven als een mix van de Amsterdamse School en de Engelse Arts & Crafts stijl. Met gewelfde, veelal met riet bekleedde daken, zware schoorsteenkanalen, rustieke details in bijvoorbeeld goten en raampartijen voelt het geheel knus aan. Zo ook binnen in de woningen die breed en ondiep zijn opgezet, veel kamers herbergen en bijna aanvoelen als Engelse cottages.

Inmiddels zijn de woningen beschermd als rijksmonument, maar bij de oplevering waren er veel bouwkundige problemen en hoge onderhoudskosten waardoor de woningen snel verkocht werden aan particulieren. Tegenwoordig zijn de woningen in goede staat en zijn ze erg gewild vanwege hun bijzondere uitstraling en fraaie ligging in Amersfoort.

Lab-S is als architectenbureau gevraagd om het ontwerp te maken voor een uitbreiding aan de achterzijde van de monumentale rijwoning. Daarbij werd gevraagd om een ruime woonkeuken en een plek van waaruit de bewoners meer in contact zouden zijn met de mooie achtertuin.

Vanuit monumentenzorg waren er regels opgesteld voor een dergelijke uitbreiding. Eén daarvan was dat maximaal de helft van de breedte van de achtergevel uitgebouwd mocht worden. Een ander belangrijk uitgangspunt was dat de oorspronkelijke houten tuinschuur in het plan betrokken moesten worden, aangezien deze schuurtjes een wezenlijk onderdeel vormen van de architectuur.

Het ontwerp neemt de bijzondere vorm van het schuurtje als uitgangspunt en plaatst de nieuwe keuken tussen schuur en woning in. Deze ruimte voelt door het open karakter en het materiaalgebruik aan als onderdeel van de tuin. Door zoveel mogelijk van de oorspronkelijke achtergevel te behouden en onderdeel te maken van het interieur van de keuken wordt dit gevoel versterkt. Naast de grote glashoek, direct grenzend aan het terras met openslaande deuren zijn er ook andere kleinere doorkijkjes naar buiten.

Lab-S heeft met veel zorg gewerkt aan de detaillering van het plan, zowel bij de bouwkundige details als in de uitwerking van het interieur. Als hoofdmateriaal voor de buitenafwerking is gekozen voor twee kleuren hout, waarbij de lichte kleur de oorspronkelijke schuur weerspiegeld en het zwarte hout de woonkeuken en schuurtje als het ware omkleed.

Onder het overstek is een toegangsdeur dat als achterom dient weggewerkt in de gevel. De oorspronkelijke dakpannen van het oude schuurtje zijn hergebruikt, inclusief de in cement gelegde nokvorsten. Op het platte dak is sedum aangebracht dat zorgt voor een natuurlijke aansluiting met de tuin en een aangenaam binnenklimaat. De keuken zelf is in bamboe ontworpen waarbij de grepen gefreesd zijn in het materiaal. Aan de kopse zijde van de uitbouw zijn houten vouwluiken geplaatst die gesloten kunnen worden als er teveel zonlicht naar binnen valt.

Vorige
Vorige

Gastenverblijf in de tuin

Volgende
Volgende

Zicht op de tuin én bomenlaantje