Deel

Grootschalige verbouwing van historisch pand in het centrum van Bussum

Van vervallen stadspand naar lichte loftwoning

In het historische centrum van Bussum zagen onze opdrachtgevers hun kans dit vervallen pand te verbouwen tot hun toekomstige droomhuis. Ze wilden er graag zelf gaan wonen en ook een deel van het gebouw transformeren tot verhuurappartementen.

Vanwege het bestemmingsplan en de beschermde status van deze wijk heeft Lab-S uitvoerig overleg gevoerd met de gemeente om dit project tot stand te brengen. De verhuurappartementen bevinden zich op de twee bovenverdiepingen en hebben een eigen entree en opgang aan de straat. De benedenwoning is toegankelijk vanuit een eigen afsluitbaar steegje naast de woning.

Doordat het pand zich in winkelgebied bevindt zijn bijna alle naastgelegen percelen volgebouwd met winkel -en opslagruimtes. De begane grond en het souterrain zijn door Lab-S getransformeerd tot een verassende stadswoning die intiem en tegelijkertijd ruimtelijk aanvoelt. Om een nieuwe gezinswoning mogelijk te maken op de begane grond is ervoor gekozen om de binnentuin te bebouwen en het souterrain te transformeren naar een slaapverdieping.

In het ontwerp van Lab-S is het uitgangspunt dat deze ingreep niet ten koste gaat van de ruimtelijkheid in de woning. Door het toepassen van een tussenverdieping in de uitbouw met daarop een dakterras blijf je vanuit de woning zicht houden op de lucht. Daarnaast zijn er kleine patio’s rondom de uitbouw gerealiseerd om nog meer daglicht naar binnen te brengen en tevens de mogelijkheid te bieden om zicht op kleine groene buitenruimtes te hebben. Het
dakterras ligt verzonken in het dak en zorgt voor privacy ten opzichte van de omliggende buurpanden.

In de bestaande woning is de begane grondvloer iets verhoogd om het souterrain voldoende hoogte te bieden. Hierin zijn er een aantal slaapkamers en een badkamer gerealiseerd. Een mini-patio in de zijgevel van de woning langs de steeg brengt licht en verse lucht tot onder in het souterrain. Daarnaast zorgt een glasstrook in de vloer ter plaatse van de voorgevel voor extra daglicht in de onderliggende slaapkamer.

Op de begane grond in de bestaande woning bevinden zich een royale keuken en eetkamer, gescheiden door glazen ensuite-deuren. Door de gehele woning zijn er lange zichtlijnen waardoor het geheel ondanks de omslotenheid ruim en licht aanvoelt.

  • Datum : 19-05-2022
  • Klant :
  • Status : Afgerond
  • Locatie : Bussum
  • /