Deel

Loftgevoel in Amersfoortse dakopbouw

Creatief ruimtegebruik resulteert in luxe stadsoase

Hoe maak je een dakopbouw mooi en interessant ondanks de bouwrestricties die gelden voor het uiterlijk aan de buitenkant? In het stationsgebied in Amersfoort is Lab-S gevraagd om een ontwerp te maken voor de bovenverdieping van een stadswoning. Daarbij moest volgens de welstand de bestaande dakopbouw van de buren als uitgangspunt genomen worden omdat de twee panden spiegel-symmetrisch zijn. Alleen aan de achterzijde was er iets meer vrijheid om iets eigens toe te voegen aan de zichtbare buitenzijdes.

Lab-S heeft in het ontwerp geprobeerd om in een relatief klein volume toch een gevoel van ruimtelijkheid en luxe te maken. Het uitzicht aan de achterzijde op het drukke stationsplein tussen een aantal grote gebouwen door gaf Lab-S aanleiding aan deze zijde het gevoel van een stadsloft te realiseren met een prachtig uitzicht op het drukke stadsleven.

De voorzijde geeft plek aan een rustige en ingetogen ouderslaapkamer met een ruime inloopkast. Tussen de slaapkamer en de werk/logeer/lounge kamer aan de achterzijde is op creatieve wijze de badkamer en buitenruimte ingepast. De buitenruimte zorgt midden in de dakopbouw voor licht en lucht en biedt de mogelijkheid om in de luwte buiten te zitten.

De badkamer voelt ondanks de kleine afmetingen prettig door de binnenkomst van natuurlijk licht via de patio. Door op de juiste plekken openingen te maken ben je in iedere ruimte in contact met de andere ruimtes en buiten. Lange zichtlijnen, ook al zijn ze soms door kleine openingen resulteren in een spannende ruimtebeleving en maken van deze hoogste verdieping een oase van rust.

  • Datum : 20-11-2020
  • Klant : -
  • Status : Afgerond
  • Locatie : Amersfoort
  • /